5 tips om meer te lezen!

Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik manieren had gevonden om meer te lezen. Drie jaar geleden las ik welgeteld 5 boeken in het hele jaar, terwijl ik nu ongeveer 30 boeken per jaar lees. Dit aantal is voor sommigen erg hoog, terwijl het voor anderen een laag aantal is. Ik ben tevreden over het aantal boeken dat ik lees, maar ik ben nog steeds op zoek naar manieren om meer te lezen. Er zijn nog zoveel leuke boeken die ik wil lezen! In dit artikel deel ik 5 tips die ervoor gezorgd hebben dat ik meer lees.

1. Neem een boek mee
Tegenwoordig pakt bijna iedereen hun mobiel erbij als ze eventjes moeten wachten. Kijk maar eens om je heen als je in de trein zit, in de wachtkamer zit bij de dokter of zelfs in de rij bij de kassa. Nu snap ik dat je in de rij bij de kassa niet je boek erbij pakt, maar in de andere situaties kan dat prima. Als je altijd een boek meeneemt, kun je een paar pagina’s lezen tijdens deze wachtmomentjes. Ik neem zelfs mijn boek mee als we met het gezin ergens heen gaan. Vaak laat ik mijn boek dan in de auto liggen, maar dan heb ik hem in ieder geval bij. Stel dat mijn ouders op de terugweg even langs de supermarkt gaan, heb ik toch nog even tijd om een paar pagina’s te lezen.

Deze tip zal er natuurlijk niet voor zorgen dat je per dag 50 pagina’s extra leest, maar elke dag een paar extra pagina’s is altijd mooi meegenomen.

2. Luisterboek
Ongeveer een jaar geleden luisterde ik voor het eerst een boek via Storytel. Inmiddels heb ik al verschillende keren een abonnement gehad en ook al ben ik er nog niet helemaal uit wat ik er precies van vind, geef ik je toch deze tip. Met een luisterboek kan je namelijk lezen op de momenten waarbij je geen fysiek boek kunt lezen. Doe jij ’s ochtends altijd je make-up met een youtube filmpje? Switch dan eens naar een luisterboek. Wanneer je op de fiets zit, naar werk of school, kan je ook prima een luisterboek lezen.

3. Plan leestijd in
We plannen tijd in om te werken aan schoolopdrachten, te sporten en te eten, maar waarom plannen we geen leestijd in? Om meer te lezen, moet er meer tijd vrijgemaakt worden óm te lezen. Pak je agenda erbij en kijk eens rond welke tijd het voor jou mogelijk is om te lezen. Je kunt ervoor kiezen om een blok van een uur in te plannen, maar ook twee blokken van een kwartier. Bij deze tip heb je veel vrijheid, dus kijk wat mogelijk is voor jou en wat jij fijn vindt.

4. Skip social media, tv en Netflix
Het is enorm verleidelijk om op de bank te ploffen, Instagram te openen en te kijken wat de broer van de vriendin van je overbuurmeisje op instagram heeft gezet. Als achtergrondgeluid zetten we de tv aan en kijken we waar Chantal Jansen nu weer gaat werken. Dit is allemaal erg leuk, maar als je meer wil lezen, is het verstandig om prioriteiten te stellen. Stel jezelf de vraag of je naar een tv-programma kijkt omdat je daar zin in hebt óf omdat je je verveeld. Om dit duidelijk in beeld te brengen, raadt ik aan om een lijstje te maken met daarop de tv-programma’s die je absoluut niet wil missen. Zo kun je de programma’s die je alleen kijkt omdat je je verveelt scheiden van de programma’s die je echt wil zien. Op de momenten dat je Instagram of Netflix opent terwijl je je verveelt, kun je beter je boek erbij pakken om te lezen.

5. Vind het genre waar jij van houdt.
Ik lees meer wanneer ik een boek lees dat mij aanspreekt. Dit geldt denk ik voor iedereen. Daarom is het goed om voor jezelf te bepalen van welk(e) genre(s) je houdt. Ben jij iemand die het liefst wegzwijmelt bij een roman? Of zit jij liever met knikkende knieën een boek te lezen over een horrorclown? Om achter jouw favoriete genre te komen, kun je kijken naar de boeken die jij al eens gelezen hebt. Onder welk genre vallen jouw favoriete boeken? En onder welk genre vallen de boeken die jij helemaal niks vond? Door dit duidelijk in beeld te brengen, weet je wat je leuk vindt. Een manier die meer tijd kost, is het uitproberen van verschillende genres.Dit is vooral handig als je nog niet veel verschillende genres hebt gelezen. Maak een lijstje met verschillende genres en schrijf daarachter de populairste boeken uit dat genre. Kies van elk genre een boek en ga naar de bibliotheek om deze boeken te halen. Vervolgens lees je (een paar hoofdstukken) uit elk boek. Tijdens het lezen zul je vanzelf merken welk genre jou aanspreekt en welk genre juist niet. Wanneer je jouw favoriete genre gevonden hebt, weet je welke boeken het best bij jou passen.

Lezen is natuurlijk geen wedstrijd. Je hoeft geen 100 boeken in een jaar te lezen en je hoeft ook niet al het werk van Shakespeare te lezen. Het belangrijkst is dat je plezier hebt dat je leest wat jij zélf leuk vindt. Als je toch meer wil lezen, zijn dit goede tips om mee te beginnen. Heb jij nog tips om meer te lezen?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *