5 Nederlandse steden die zeker het bezoeken waard zijn

Sinds ik mijn studenten-ov heb, ben ik naar veel verschillende steden in Nederland geweest. Zelf vind ik het leuk om wat onbekendere steden te bezoeken in plaats van altijd naar Amsterdam of Utrecht te gaan. Ondertussen heb ik genoeg steden bezocht om een top 5 van minder bekende steden te maken, die toch echt het bezoeken waard zijn. Lees je mee?

Zwolle
Vorige zomervakantie stonden wij voor het eerst op een camping in het Vechtdal. We zijn door het warme weer bijna niet van de camping weggeweest, maar toen het iets koeler werd, hebben wij Zwolle bezocht. Zwolle is een hanzestad met een oude binnenstad waar veel bezienswaardigheden te zien zijn. Een van de redenen waarom ik per se naar Zwolle wilde tijdens de vakantie, is de boekhandel Waanders in de Broeren. Deze boekhandel bevindt zich in een prachtige 15-eeuwse kerk. Ook als je niet van boeken houdt, is deze boekhandel zeker een bezoekje waard!

Naast Waanders in de Broeren, heeft Zwolle nog veel meer leuke winkels. Natuurlijk kun je de grote winkelketens, zoals Primark en H&M hier vinden, maar je kunt ook terecht bij verschillende conceptstores, zoals Moonloft. Wanneer je even wil uitrusten van het shoppen, kun je wat drinken bij een van de vele terrasjes op de Grote Markt.

Leiden
2019 trapte ik af met een bezoek aan Leiden. Deze stad stond al enige tijd op mijn bucketlist en eindelijk was het zover. Ik had gehoord dat Leiden een miniatuurversie is van Amsterdam en eigenlijk klopt dit wel. Leiden heeft, net als Amsterdam, mooie grachten met daarnaast prachtige panden. Ook heeft Leiden groot aanbod aan winkels, waardoor je de hele dag kan shoppen. Toch zou ik het niet aanraden om de hele dag aan shoppen te besteden als je hier bent. Er is namelijk zoveel moois te ontdekken in deze stad!

Doordat Leiden een 800 jaar oude stad is, zijn er veel monumentale panden in de stad. Naast deze panden, zijn er ook grachten, stadspoorten, hofjes en wevershuisjes te zien. Leiden wordt ook wel De Stad van Ontdekking genoemd. Dit is zeker een goede benaming voor deze stad!

Vanaf centraal station loop je via de Beestenmarkt het centrum in. Dit is hét plein van Leiden. Op de Beestenmarkt zijn veel terrassen, waar je wat kunt eten en drinken tijdens een dag in deze prachtige oude stad.

Alkmaar
Mijn moeder is in Alkmaar opgegroeid en door verschillende verhalen die zij heeft verteld, ben ik erg nieuwsgierig geworden naar die stad. Eind vorig jaar ben ik samen met een vriendin in de trein gestapt om Alkmaar te verkennen. Mijn moeder heeft het altijd over de gezelligheid van de stad en natuurlijk over de bekende kaasmarkt. Helaas waren wij net te laat in het jaar gegaan om de kaasmarkt mee te kunnen maken, maar toch hebben wij een ontzettend leuke dag gehad in Alkmaar!

Vanaf het centraal station sta je binnen 5 minuten in het centrum van Alkmaar. Ook hier zijn grachten, hofjes en verschillende bezienswaardigheden te vinden, zoals het huis met de kogel. In de Langestraat kun je shoppen bij alle bekende winkelketens en voor unieke boetiekjes kun je terecht in het oude centrum.

Maastricht
Vorig jaar zijn mijn moeder en ik samen naar Maastricht geweest. Ik werd verliefd op deze stad en ik wil super graag weer eens terug! Maastricht is een oude stad met een prachtig centrum én natuurlijk het beroemde Vrijthof. Aan het Vrijthof vind je de Sint Janskerk, die zeker het bezoeken waard is. Een andere kerk waar je sowieso even naar binnen moet lopen, is de Dominicanenkerk. In deze kerk zit namelijk Boekhandel Domincanen. Net als Waanders in de Broeren in Zwolle, is deze boekenwinkel niet alleen leuk voor boekenliefhebbers.

Maastricht heeft een groot centrum, waar elke winkel die je je kan bedenken te vinden is. Wanneer je van de ene winkel naar de andere winkel loopt, kun je genieten van de fijne sfeer en mooie panden.

 

Dordrecht
In Dordrecht ben ik al verschillende keren geweest, maar elke keer ontdek ik weer een mooi steegje of een leuk haventje. Dordrecht is niet een stad waar je de hele dag kunt shoppen, want het winkelaanbod is wat aan de kleine kant. Toch is Dordrecht zeker een bezoekje waard!

Dordrecht is een van de oudste steden van Nederland. Je vind hier veel historische haventjes, bruggen en mooie panden. Maar zelfs als je gewoon door de stad loopt, kom je allerlei pitoreske steegjes tegen. Wat Dordrecht nog meer leuk maakt, zijn de verschillende evenementen die het hele jaar door gehouden worden. Elk jaar is hier een grote kerstmarkt, een boekenmarkt en het Havenfestival. Je kunt dus ook een bezoek rondom deze evenementen plannen om het bezoek nog specialer te maken.

Zoals je misschien al wel door hebt gehad, heb ik een grote voorkeur naar oude steden. Ik vind de sfeer die een stad uitstraalt erg belangrijk en dat is vaak ook wat mij het meest bijblijft na een bezoek. Nederland heeft nog veel meer steden die ik ontzettend graag wil bezoeken, zoals Gouda, Haarlem en Groningen. Deze steden zullen dan ook de volgende zijn die ik ga bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *